ARCHITECTURE

Blue Planet Aquarium by 3XN

Design Porteur : March 20, 2013 6:42 pm : ARCHITECTURE

 

Today  in Kastrup, Denmark,  the City  celebrates the opening to the public of its  newest Blue Planet Aquarium. The aquarium is  designed by local practice 3XN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a response »

Vieux Port Pavilion by Foster + Partners

Design Porteur : March 6, 2013 6:34 pm : ARCHITECTURE

 

 

Foster and Partners have transformed the Marseille World  Heritage Harbor with a new look. It consists of a new canopy shaped  pavilion made of reflective stainless steel 46 x 22 meters in size.
The pavilion will also  be used  as a new sheltered space on the Quai de la Fraternité at the eastern edge of the port. The Pavilion  was built to commemorate the city’s year as “European Capital Of Culture.”

 

 

 

Pictures by Nigel Yang

Architects: Foster + Partners

Leave a response »

Biomuseum by Frank Gehry

Design Porteur : February 15, 2013 2:54 pm : ARCHITECTURE

 

Picture by Aaron Sosa

 

 

The Biomuseo , nearing completion, is located at the Pacific entrance of  the Panama canal, on the Amador Causeway.  The building was designed by Frank Gehry, and it is his first incursion in Latin America. The purpose of the Biomuseum is to tell the story of the formation of the Isthmus of Panama three millions years ago and how it played a major role in creating our modern physical and biological world. The building will hold eight permanent exhibition galleries, designed by Bruce Mau. Each gallery has a large “Device of Wonder” like a symbolic sculpture or reconstruction, lying at the junction of art and science, as well as graphics, interactive devices, maps, and educational programs that will tell the story of the appearance of the Isthmus in Panama. The museum will also have a public atrium for temporary exhibits, a  store, cafeteria and multiple exterior exhibitions located in a botanical park designed by landscaper Edwina Von Gal.

 

Picture by Aaron Sosa

Picture by Aaron Sosa

 

Picture by Aaron Sosa

Picture by Victoria Murillo

Picture by Victoria Murillo

Courtesy of Biomuseum

Courtesy of Biomuseum

Courtesy of Biomuseum

Courtesy of Biomuseum

 

Courtesy of Biomuseum

 

 

Courtesy of Biomuseum

 

Total Area: 4,000 ms2

Architect: Gehry Partners, LLP

Main Exhibition Design : Bruce Mau Design

Landscape Design: Edwina Von Gal

 

The inauguration is estimated for the first quarter of 2013

Leave a response »

Schoolhouse by Raphael Zuber

Design Porteur : February 5, 2013 3:27 pm : ARCHITECTURE

 

 

 

Raphael Zuber in his winning competition entry for a school and kindergarten envisioned this elegant geometric house, surrounded with a green landscape of a public square town in Grono, Switzerland

 

 

 

 

 

 

 

Courtesy by Raphael Zuber

 

 

Leave a response »

“The Hydro” By Foster and Partners- Glasgow, Scotland

Design Porteur : January 31, 2013 4:38 am : ARCHITECTURE

 

 

The ‘Hydro’ entertainment venue in Glasgow will become the newest addition to the Scottish exhibition and conference center. Its ovular shape is modeled after the ancient Roman and Greek amphitheaters to provide optimal views from any seat.  The iconic facade is made up of pneumatic translucent cushions, originally developed for use by NASA, to allow the interior to be illuminated during the day but give off a very distinct glow at night. Designed by British practice Foster and Partners.  The 12,000-seat cultural event hall is scheduled to open in the fall of 2013 and is projected to become the fifth largest venue in the world, injecting upwards of 131 million pounds into the economy from the one-million estimated annual visitors.

 

 

 

 

 

 

Leave a response »

Fire Shelter by Simon Hjermind Jensen

Design Porteur : January 23, 2013 4:35 am : ARCHITECTURE

 

 

Simon Hjerminf Jensen has designed a fire shelter, in Copenhagen

Description from Simon Hjermind Jensen:

FIRE SHELTER: 01 is a personal project located at Sydhavnstippen in Copenhagen. The starting point for the design emerged from a fascination of the place. It´s a temporary project and a design experiment that wish to celebrate the place. The project has public access, and it establishes experiences of spatial and social character. In the creation of it nobody has been asked of advice, neither has it been possible for anyone to tell his or her opinion. It is simply thought of as a gift. More on this later.

You can reach the place at Sydhavnstippen after a 20 minutes bike ride from central Copenhagen. Sydhavnstippen was landfilled with building materials between 1945 and 1973. Before that it was a seabed. Since the landfill plants, bushes and trees have taken over the area, and today it´s a habitat for a variety of animals. Walking around in the area is just amazing. The “wild” appearance of the nature on top of the building materials, which are visible some places, makes you think of a “post-apocalyptic” nature. The often deserted area amplifies this.

 

The shelter takes inspiration from architecture of ethnic and nomadic people. The shelter consists of one shape stretching for the sky. It has one hole in the top and two openings at the bottom. Plywood and polycarbonate is the main materials and all the different parts are fabricated using CNC technology. It is 4, 7 m tall and has a diameter at ground level at 3, 8 m. The structural element of the shelter is the 2-9 mm thick walls. The walls consist of thin and bendable shells which are tightened together with bolts and a piece of 2 mm thick polycarbonate. The bottom of the shelter is made of plywood and inside is a fire place surrounded by a bench. The bench is filled with building materials found on the site. This ballast secures the shelter to the ground without any kind of digging for a foundation. The upper part of the shelter is in white transparent polycarbonate. The transparent ability allows daylight during the day, and after dusk the light from the fire will shine through the polycarbonate. This way the shelter brings back memories of old times lighthouses.

 

Besides being a design experiment, which tests the possibilities and structural solutions that digital fabrication is capable of giving, the shelter is greatly meant as a gift for the area and for those who wish to use it. It´s about being in the company of good friends, in a fantastic place, around a fire during the dark time of the year.

 If bureaucracy had been taken into account, the project probably wouldn’t have happened. The wish to act independently was the desire to create a unique and specifical project without being subject to any kind of compromises. The project has occurred in the fascination of the area and in a wish to activate one of the potentials of this area.The shelter is designed, produced and paid for by the firm SHJWORKS. The assembly job, done without the use of ladders, was made possible assisted by Christian Bøcker Sørensen and others. Hopefully the shelter can stand for a year. SHJWORKS have a great respect for the value of the area, and we don’t think we jeopardize any of these values realizing this project. The shelter is a temporary project and the day it’s gone it will leave no traces.

 

 

 

 

 

 

Photography: Simon Hjermind Jensen and Christian Bøcker Sørensen

 

Leave a response »

Giraffe Childcare Center by Hondelatte Laporte Architects

Design Porteur : January 14, 2013 7:46 pm : ARCHITECTURE

 

 

A childcare center in Boulogne- Billancourt, in France by Hondelatte Laporte Architects.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Architecture: Hondelatte Laporte Architects

Photography: Philippe Ruault

Leave a response »

Greenland Road Residence by Studio One Architecture

Design Porteur : January 4, 2013 5:37 am : ARCHITECTURE

 

Studio One Architecture designed a contemporary home for a family in Atlanta, Georgia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Architects: Studio One Architecture

Photography: Rion Rizzo of Creative Sources Photography

 

Leave a response »

Law Court Offices of Venice

Design Porteur : December 22, 2012 6:03 pm : ARCHITECTURE

 

The building is a graft in the complexity of the Venetian urban system facing Piazzale Roma, the car-entrance space to the city of Venice.  A huge, five level high space acts as a ‘urban entrance’ enlightened by the roof as all the ex-industrial existing buildings.

This vertical inner space,  opened to free entrance during the day, will house, on the ground level, the commercial services which will allow to improve and give back the citizen a big public space, functioning also as an entrance to the sequence of public spaces which will be regained by the future restoration of the existing buildings.

 

The new volume has a simple, archetypical, compact shape, resulting from the manipulation of the Venetian industrial building typology and the connection to the skyline of the huge parking lots.  A five meter long cantiliver on Piazzale Roma becomes the entrance: a huge shadow which attracts the fluxes of people horizontally in the new urban system and vertically along either a linear stair or elevators which distributes to all the levels. The linear stair is designed parallel to the elevation facing the parking building San Marco.

The material of the building is a preoxidated type of TECU copper. Copper in Venice is the material with which all the institutional (religious and laic) buildings’ roofs are built with. In this projects, materiality and form become a metaphor representing institution: the house of justice is a big “monomateric” roof which welcome the citizens inside an enlightened space.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a response »

Hafencity University Subway Station by Raupach Architects

Design Porteur : December 7, 2012 4:50 am : ARCHITECTURE

 

The “hafencity university subway station” in Hamburg, Germany designed by Munich-based firm Raupach Architects.

The subterranean project  concept stemmed from the use of steel, light, color and reflection. a powerful ambiance is created by hanging metal boxes weighing six tons each and with the exact dimensions of a standard shipping container (6.5m x 2.8m x 2.8m) in repetition over the middle of the platforms. the translucent panels between the sharply defined frames glow  from the light of 280 individual RGB LED emitters in each capsule. The colors can be coordinated by different sections in each free-hanging unit or as an entire set and can change to signal the arrival or departure of trains, synchronize with the seasons or simply create an enjoyable environment.

 

 

 

 

 

 

 

 

pictures by  markus Tollhopf

 

 

 

Leave a response »
« Page 1, 2, 3 ... 9, »

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes